Aktuality

Otevřené dveře pro budoucí kuchaře a kadeřnice

Prachatické pracoviště střední školy Nerudovky absolvovalo v sobotu 13. ledna den otevřených dveří, a ještě jeden ho v lednu čeká. Deváťáky i s rodiči opět lákal.

Dny otevřených dveří mají v Nerudovce velkou tradici. Tato škola jich pro zájemce pravidelně v podzimních a zimních měsících pořádá více. Jeden z nich byl připraven v sobotu 13. ledna na prachatickém pracovišti, kde mohou studovat budoucí kuchaři – číšníci a kadeřnice – vizážistky, ale také studenti dvouletého nástavbového oboru podnikání v denní formě studia.

Škola předvedla, co nabízí a tradičně byl o prohlídku zájem. Dorazili žáci s rodiči, mimo jiné i aktivní čtveřice žáků vimperské základní školy TGM, která přijela společně a velmi živě se zajímala o to, co všechno studium na Nerudovce nabízí i co je možné zde využívat.

Všichni příchozí si přitom mohli prohlédnout také výtvarnou učebnu, kde budoucí kadeřnice – vizážistky navrhují účesy. Pro budoucí kadeřnice má škola dvě školní kadeřnictví – v Prachaticích v České ulici a ve Vimperku steampunkové kadeřnictví „Nemám páru“, které je nedaleko sídla školy, v blízkosti autobusového nádraží.

Studenti při studiu mohou využívat velmi dobře vybavenou kosmetickou učebnu a samozřejmě i učebny pro teoretickou výuku, kde k líčení a účesům zahrnují nejmodernější prvky i žádané styly z dávné historie. Žáci získávají odměnu za produktivní činnost, účastní se soutěží, seminářů, přehlídek, kurzů líčení.

Budoucí kuchaře – číšníky čeká v Prachaticích především teoretická výuka. Praxe je pro ně připravena v oblíbené Školní restauraci a apartmánech Svatý Rafael v Brantlově ulici ve Vimperku. Zde se žáci učí vařit teplou a studenou českou i zahraniční kuchyni, míchat nápoje, připravovat kávu na mnoho způsobů, carving – vyřezávání ovoce, připravovat steaky, minutky, pokrmy italské, francouzské a americké, péci moučníky, dezerty i dorty a další lákavé dobroty.

V Prachaticích se dále studenti v učebně minimuzea učí o stolování, historii vaření v dávných dobách a jak kuchyně kdysi vypadaly. Žáci získávají odměnu za produktivní činnost, stravování po dobu praxe a možnost dvoutýdenní stáže v hotelu dle nabídky našich partnerů. Účastní se také gastro festivalů, soutěží, exkurzí i barmanských kurzů. Výuka je navíc rozšířena o oblast výživového poradenství a zdravý životní styl.

Nerudovka v Prachaticích nabízí také moderně vybavené počítačové a jazykové učebny, plánují bufet a nemalý zájem je u jejích studentů také o učebnu literární výchovy s knihovnou. Oblíbená je také školní výdejna s každodenními dobrotami a laskavým personálem.

Zájemci o studium se v sobotu dozvěděli i o tom, kterým předmětům se při studiu na prachatické Nerudovce mohou vyhnout (zeměpis a dějepis), nebo o tom, že je zde možné následně studovat i nástavbový maturitní obor podnikání, se kterým budou moci své dovednosti využít klidně i ve vlastní firmě.

Kdo by měl o prohlídku školy s výkladem zájem, může ji navštívit při dalším dni otevřených dveří v úterý 30. ledna v čase od 8 do 15 hodin.

TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl
www.prachatickonews.cz